Hautajaisperinteet

Hautajaisperinteet ovat tärkeä osa kulttuuriamme, niiden kautta osoitetaan kunnioitusta vainajalle ja hänen elämälleen. Suomessa perinteiset hautajaiset sisältävät siunaustilaisuuden, arkun laskemisen hautaan ja muistotilaisuuden.

Nykyään yhä useammin valitaan hautaustavaksi tuhkaus, jolloin arkku jää alttarille tilaisuuden päätyttyä tai vainaja viedään hautausautolla krematorioon suoraan tilaisuuden päätyttyä. Uurna lasketaan vuoden kuluessa tuhkauksesta, jolloin paikalla ovat usein vain lähimmät ihmiset tai juuri sen verran paikalla läheisiä kuin sopivalle tuntuu. Muistotilaisuuden/muisteluhetken voi viettää myös uurnan laskun jälkeen. Perinteisiin kuuluu pukeutuminen tummaan ja hillittyyn vaatetukseen, miehillä tumma puku ja valkoinen paita ja tumma solmio noudattelee pukeutumisetikettiä ja naisilla hillitty, tummasävyinen asu, mikäli pukeudutaan mekkoon/hameeseen, on sen helman hyvä olla yli polven. Talviaikaan arkun kantajilla voi olla ns. saattoliina (valkoinen kaulaliina takin kanssa), kannattaa sopia yhdessä laittavatko kaikki saattoliinan, siten pukeutuminen olisi mahdollisimman yhdenmukaista. Miehillä juhlapuvun päällä pidettävän ulkotakin olisi hyvä peittää juhlapuvun takin helma.

Kukkatervehdysten tuominen siunaustilaisuuteen on tahdikas ele, riippumatta siitä onko kyseessä arkkuhautaus vai tuhkaus, jokainen muistaa vainajaa tavallaan ja sillä määrällä kukkia kuin parhaaksi näkee. Jos edesmennyt on ollut kukista pitävä ihminen, se yleensä näkyy kukkien määrässä hautajaistilaisuudessa.

Päivänsini auttaa kunnioittamaan perinteitä ja tarvittaessa yhdistämään ne nykyaikaisempiin toiveisiin. Jokainen hautajaisjärjestely toteutetaan yksilöllisesti ja läheisten toiveiden mukaisesti.

Haluatko kuulla lisää?

Ota yhteyttä niin autamme löytämään vastauksen mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.